ALYSE HYMAN

 

STUDIO

Architecture & Housing

 

 

PROJECT DESCRIPTION

URBAN BIOPHILIA // How can human beings instinctive bond with nature, known as biophilia, be utilised in a simulated form to radically alter the way we exist within our homes and as such present a new typology of architectural sanctuary?

Urban biophilia…seeks to explore strategies to innovate and as such reinvigorate a long forgotten prime waterfront site on the outskirts of Sydney’s CBD, focusing on a simulated biophilic approach. My project seeks to question human being’s innate connection with nature that has been lost within the contemporary world, aiming to transform the way we live and inhabit spaces through the introduction of simulated biophilic principles. As such, I decided to delve further into the realm of simulated biophilia, discovering the measurable benefits that simulated biophilic elements have upon human beings as well as the appreciation for nature that biophilic features foster. Through introducing non-rhythmic sensory stimuli, choice of materiality, use of prospect and orientation and biomorphic forms and patterns I aimed to reintroduce the sense of nature and place that human beings yearn for, which has been greatly lost within the modern landscape and our architecture.

My innovation in housing strives to redefine the ‘suburban dwelling’, providing an alternate model of housing and density. ‘Urban Biophilia’ aims to craft a responsive and harmonious environment for both the public and its private residents, blurring the notion of privacy through placing the ‘tree houses’ on the shared waterfront edge. My housing model seeks to integrate both the public and private realms, incorporating residential, hospitality, hotel and workplace, all residing within a natural landscape to ensure an increased efficiency of land use. The housing and masterplan interact at all levels, aiming to create an active social landscape in which people and nature interact to create a harmonious community.

The urban tree houses form a new typology of an architectural sanctuary. The radiating forms which fan out from a central green atrium are informed by principles of simulated biophilia and growth. Principles of simulated biophilia also informed the sense of raw materiality that dictates the interior and exterior spaces of the tree houses as well as the circulation between houses. Through the use of elevated platforms and mesh screening, privacy and intrigue is achieved, with dappled views and openings acting as a social corridor.