Martin Barr

 

STUDIO

Architecture & High Performance Technology

 

 

PROJECT DESCRIPTION

“THE LOOK OUT”
Reinterpreting Paradise Quarry for Hyperdensity 

The emphasises being on “PLACELESSNESS” a sense of belonging, a sense of community, a sense of wanting to be from that place. This is the main driver for my research, other important drivers for the design, was to create a universal development that caters for all ages. The research that followed was that of being of place, a sense of belonging, which lead me to venture down an avenue full of historical facts.
I looked at the material build up, the history, and of the actual elements themselves, in order to further understand the make-up of Pyrmont and the genius loci, and to use this charm that already exists to create an environment that is desirable to live. 

I proposed an architecture that reveals the strata, the uniqueness of the colouring, and the scarred landscape that help form the beautifully carved sandstone building throughout the city and greater suburbs. An architecture that reveal the strata, to celebrated the uniqueness of layers hidden within the region.

What I found the most interesting is that the quarrying of the sandstone, known as the ‘Yellow Block’, was the prime element in making Sydney the place it is today. How the quarrying unwillingly segregated areas, forcing man-made communities, by restricting access to certain parts of the peninsula. The social fabric that makes up community is heavy influenced by manmade environments.

Just like the materials make up the built environment, the occupants make up the social environment. If we can produce architecture that responds to place and responds to people, then there is no reason why all elements can’t live successfully as one, like somewhat of an ecosystem, a community of human beings living in conjunction with the nonliving components of their environment